بازارهای هفتگی (دوره ای ) گیلان
- دسته: دانشنامه
- بازدید: 900
بازارها، این مجامع فشرده و یکپارچهی بازرگانی که پیشینهای دیرپا دارند، پیش از آن که به صورت مجموعههای ثابت و همیشگی درآیند، دارای شکل ابتداییِ غیرثابتی بوده اند
که امروزه نمونههای جالبی از آنها، در نواحی مختلف جهان و از جمله گیلان وجود دارد و به عنوان بازارهای دورهای شناخته میشوند و میتوان آنها را بنیان و ریشهی بازارهای ثابت امروزی دانست.
بازارهای هفتگی (دورهای)، بازارهایی سنّتیاند که توانستهاند تا به امروز رونق و کاربردهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی خود را در بیشتر شهرها و روستاهای گیلان به خوبی حفظ کنند. در این کتاب پیشینهی بازارهای هفتگی گیلان و برخی از مهمترین علل رونق این بازارها مورد بررسی قرار گرفته است و بازارهای ویژه مانند؛ جمعهبازارها، بازارهای زیارتی، بازارهای فصلی، بازارهای فروش دام و ... معرفی شدهاند. همچنین در این اثر به مباحثی چون نقش زنان در بازارهای محلی، چند و چون بازارهای هفتگی، بازارهای هفتگی از دید جهانگردان و بازار در فرهنگ مردم گیلان پرداخته شده است.
محمد بشرا (درويش گيلانی) در سال 1316 در رشت متولد شد. تحصيلات مقدماتی را در زادگاهش گذراند و پس از طي دورهي تربيت معلم به استخدام آموزش و پرورش در آمد.
وي نخستين بار در سال 1344 اشعار گيلكي را در قالب اوزان نيمايي به جامعه ی شعر و ادب گيلان معرفي كرد. در همين دوران برخي از مقالات پژوهشياش را در بخش فرهنگي روزنامه كيهان «ويژه گيلان»، كه خود مسئوليت آن را برعهده داشت، به چاپ رساند. از سال 1352 كار تهيه برنامه فرهنگ گيلان را در راديو رشت آغاز كرد.
بشرا از پايه گذاران هسا شعر گيلكی است و مقالات پژوهشی متعددی از وی در نشريات گوناگون به چاپ رسيده است. برخي از آثار تاليفي او عبارتند از: هنگی ايسه هنگی نيه، افسانه ها و باورداشتهای مردمشناختی؛ پرندگان، جانوران، حشرات و خزندگان (3 جلد)، ايله جار و هرای (دو دفتر شعر گيلكی)، جشنها و آيينهای مردم گيلان (2 جلد)، باورهای عاميانه مردم گيلان و طب سنتی مردم گيلان.