بررسیتاریخیپیرامون سیدجلال الدین اشرف
تحقیق و پژوهش:
آرش آقاجانپور گزافرودی : دانش آموخته ارشد ایران شناسی، دانشکده علوم انسانی ،واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی (نویسنده مسئول)
ابراهیم باوفا : استادیار گروه تاریخ دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
چکیده
خطه گیلان از دیرباز پناهگاه خاندان پیامبر(ع)، سادات و علویان بوده است. سادات و علویان، بنابه دلایل تاریخی خطه گیلان را برای استمرار مبارزه با دستگاه خلافت به عنوان ملجا و پناهگاه خود و آشنایی مردمان این خطه باخاندان پیامبر و تشیع برگزیدند. از همین رو، در بین استانهای ایران، سرزمین گیلان از نظر برخورداری از آرامگاههای منسوب به خاندان اهلبیت از جایگاه ویژهای برخوردار است.
یکی از مزارهای منسوب به ایشان، مزار سیدجلال الدین اشرف میباشد که در برخی متون معاصر، فرزند امام موسیکاظم(ع) و در برخی دیگر، از امامان زیدی مذهب دانسته شده است. این نوشتار با روش مقایسه تطبیقی به بررسی گزارشهای معاصر، و واکاوی متون تاریخی و مطالعات میدانی پیرامون مزار سیدجلال الدین اشرف میپردازد. بهنظرمیرسد که این آرامگاه به دلایل تاریخی میتواند متعلق به جلال الدینهزاراسپی یا جلال الدینحسن نومسلمان باشد.
واژگان کلیدی: سیدجلال الدین اشرف، اشرف بن زید، اسماعیلیه، هزاراسپی و جلال الدین حسن نومسلمان

من این مقاله را خوندم . آقای آرش که همشهری من هم هست . از بین سه احتمال ائمه موسوی ، حسینی زیدی ، حسنی زیدی و اسماعیلی ، بیشترین احتمال را به اسماعیلی داده اما من موافق نیستم . ما اگر بتوانیم قدمت این مزار را پیدا کنیم بهتر میتوانیم به هویت قبر مطهر پی ببریم . آیا جزو داعیان متقدم هست یعنی بین زمان ورود اولین علوی به گیلان که همان یحیی بن عبدالله حسنی تا زمان داعی کبیر ، حسن بن زید و سپس حسن بن علی الاطروش ناصر الحق و بعداً الثائر فی الله که اینها همگی زیدی بودن منتهی داعی کبیر حسنی بود اما الاطروش ناصر کبیر حسینی بود و از اولاد عمر الاشرف بود . یا اینکه مثلا بین ناصر الکبیر تا کیایی ها مثلاً امیرکیا و سید علی بن امیر کیا که اینها زیدی های حسینی و از اولاد حسین الاصغر و سپس احمد کوکبی و حسن غزنوی بودن که از کوفه به ابهر بعد کوهدم بعد کوشان و بعد دریاوارسر و ملاط و سپس در جنگ با سنی های بیه پس و ناصروندها به صفحات شرقی متواری شد . نقل از فرمانروایان گیلان اثر رابینو .