فرنی فشکل
فرنی فشکل ” از دسرهای مخصوص گیلان محسوب می شود که از شیره به دست آمده از برنج ساییده شده درست می شود. در تهیه و درست کردن این دسر شیره انگور یا دوشاب، برگ تازه نارنج، آرد برنج و کره بکار می رود.
جالب است بدانید فشکل اصطلاحی است که بجای برنج ساییده شده کشدار استفاده می شود. طعم این فرنی اصلا قابل قیاس با فرنی های دیگر نیست و هر چقدر که در یخچال بماند و سرد شود چندین برابر خوشمزه تر می شود.
دستور پخت فرنی فشکل
فرنی فشکل از انواع دسرهای مخصوص استان گیلان می باشد که از شیره برنج ساییده شده تهیه می گردد و بسیار مقوی و مغذی است.برای پخت فرنی روش های مختلفی نظیر فرنی با آرد برنج ،فرنی زعفرانی ، فرنی انبه ، فرنی فشکل و مدل های بسیاری دیگر وجود دارد و شما می توانید برای تنوع در پخت این نوع دسر از این روش های مختلف استفاده نمایید و این دسر خوشمزه را در منزل به راحتی تهیه کنید.
مواد لازم برای فرنی فشکل :
- شیر:800 میلی لیتر
- شکر:160 گرم
- برنج مرغوب ایرانی :250 گرم
- آب:حدود 3 پیمانه
- گلاب:یک دوم پیمانه
- پودر هل :یک دوم قاشق مرباخوری
- تخمخرفه و پودر دارچین:برای تزیین
طرز تهیه فرنی فشکل:
مرحله اول:
برای درست کردن فرنی فشکل باید اول برنج را از یک روز قبل در آب خیس دهید.
بعد از خیس خوردن برنج آن را چند دور شسته و با 2 تا 3 قاشق غذاخوری گلاب در مخلوط کن بریزید.
مرحله دوم:
آنقدر برنج را هم بزنید تا حالت کشدار پیدا کنید. سپس برنج زده شده را در ظرفی ریخته و کمکم آب را به آن اضافه کنید تا مثل دوغ رقیق شود و با آب حل شود.
مرحله سوم:
یک پارچه حریر بسیار نازک و یا توری پارچه ای با سوراخ های بسیار ریز و فشرده انتخاب کنید و بر روی یک کاسه قرار دهید و مایه رقیق بدست آمده را روی آن بریزید.
البته این کار را باید با آهستگی انجام دهید تا پارچه سر نخورد.
بعد دور تا دور پارچه را جمع کنید و با فشردن توری شیره برنج را بگیرید. هر چقدر برنج شما زیادتر باشد ، دفعات تکرار این کار بیشتر میشود.
مرحله چهارم:
شیره بدست آمده را در قابلمه ای ریخته و روی حرارت بسیار ملایم قرار دهید و مرتب با قاشق چوبی هم بزنید تا نبندد و گلوله نشود.
بعد از 4 دقیقه که شیره برنج داغ شد ، کمکم شیر را به آن اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله پنجم:
بعد از یک ربع حرارت که بوی خامی برنج گرفته شد گلاب و شکر را به آن اضافه کنید و آن قدر فرنی را هم بزنید تا حباب های درشتی بزند و رویه آن شروع به چروک شدن کند.
مرحله نهایی پخت فرنی:
در مرحله آخر هل را به فرنی اضافه کنید و بعد از کمی هم زدن ، حرارت را خاموش کنید. فرنی را در ظرف های مورد نظر بریزید و با تخم خرفه و دارچین تزیین کنید.
نکاتی در مورد فرنی
در شیوه سنتی ، بعد از هر بار گرفتن شیره ی برنج ، دوباره آن را در نمک یار با سنگ مخصوص می ساییدند تا دوباره کشدار شود
برای درست کردن این فرنی مقداری اضافه تری شیر تهیه کنید چون ممکن است احتیاج شود.
طعم این فرنی بعد از سرد شدن و داخل یخچال ماندن بسیار خوشمزه تر و لذیذتر است.
منبع: سایت نمناک