گیلان در سفرنامه های سیاحان خارجی
از یادداشت های ایران گردان خارجی که در فاصله ی اوایل قرن هجدهم تا آغاز قرن بیستم در گیلان اقامت داشتند و یا از طریق شهرها و روستاهای آن به مناطق دیگر سفر کردند،اطلاعات فراوانی در حوزه های مختلف می توان کسب کرد؛ آداب و رسوم، شیوه ی زیست، وضعیت اجتماعی و سیاسی، موقعیت راه ها، شهرها و طبیعت گیلان.
تصویری که جهان گردان از گیلان به دست می دهند، از سویی تصویری از “جهنمی باتلاقی با آب و هوای خفقان آور و راه های پر گل و لای” و از سویی دیگر “بهشتی پوشیده از انبوه گیاهان و تنوع تولیدات کشاورزی” است.
با توجه به مطالب نسبتاً انبوه و پراکنده ی سفرنامه ها، در این کتاب سعی شده است تا با طبقه بندی موضوعی یادداشت ها، گیلان از دیدگاه جهان گردان خارجی، در صفحاتی محدود معرفی شود.
پدیدآور:
محمود نیکویه در سال 1329 در محله ی حاجی آباد رشت متولد شد . وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاه خویش گذراند . او در سال 1352 به دانشکده ی ادبیات دانشگاه تهران راه یافت و در رشته زبان و ادبیات فارسی به تحصیل پرداخت .
فعالیت های پژوهشی وی از سال های نوجوانی و با چاپ مقالاتی در مطبوعات گیلان آغاز شد . وی نقدها و مقالات متعددی در نشریات نگین ، رودکی ، راهنمای کتاب ، آینده و کلک منتشر کرد .
کتاب های پور داود پژوهنده ی روزگار نخست ، از نقطه تا خط ( مجموعه ی نقد و نظر در باره ی نصرت رحمانی ) نادره کاران ( مجموعه مقالات ایرج افشار ) از آثار اوست .