جشن ها و آیین های مردم گیلان
اسطوره ها،جشن ها و آیین های کهن ایران باستان در گیلان متأثر از اوضاع طبیعی، جغرافیایی، تاریخی و معیشتی این سرزمین است که برای ماندگاری از لحاظ ساختار ، نوع روایت و حتی باورهای عامیانه دگرگونی ها و تغییراتی را پذیرفته اند.از جشن ها و آیین های کهن گیلان تعدادی در سراسر ایران و تعدادی هم مثل عروسه گولی، شال اندازی، رابچره، نوروز خوانی و چهارشنبه سوری در مناطق خاصی برگزار می شوند. مراسم پیش نوروزی ” عروسه گولی”، نمایش آیینی ویژه گیلان و مازندران است.
==================
محمد بشرا
محمد بشرا ( درویش گیلانی ) در سال 1316 در رشت متولد شد تحصیلات مقدماتی را درزادگاهش گذراند و پس از طی دوره ی تربیت معلم به استخدام آموزش و پرورش در آمد .
وی نخستین بار در سال 1344 اشعار گیلکی را در قالب اوزان نیمایی به جامعه ی شعر و ادب گیلان معرفی کرد . در همین دوران برخی از مقالات پژوهشی را در بخش فرهنگی روزنامه ی کیهان (( ویژه ی گیلان )) که خود مسئولیت آن را بر عهده داشت ، به چاپ رساند . از سال 1352 کار تهیه ی برنامه ی فرهنگ گیلان را در رادیوی رشت آغاز کرد .
بشرا از پایه گذاران هسا شعر گیلکی است و مقالات پژوهشی متعددی از وی در نشریات گوناگون به چاپ رسیده است . برخی از آثار تالیفی او عبارتند از همگی هنگی ایسه هنگی نیمه ( 2جلد ) ، افسانه ها و باورداشت های مردم شناختی پرندگان و جانوران ( 2جلد )، ایله جار و هرای ( دو دفتر شعر گیلکی ) و جشن ها و آیین های مردم گیلان
طاهر طاهری
طاهر طاهری در سال 1323 در رشت متولد شد . سال های کودکی و تحصیلات مقدماتی را در زادگاهش گذراند . سپس وارد دانشگاه تهران شد و دوره ی کارشناسی را در رشته ی علوم اجتماعی گذراند .
او کارشناس مرکز مردم شناسی ایران بود .و سابقه ی همکاری با چندین مرکز پژوهشی از جمله پژوهشکده ی مردم شناسی ، دانشگاه تهران ، اداره ی کل باستان شناسی و دفتر پژوهش های فرهنگی و اجتماعی را دارد .
از طاهری مقالات متعددی در کتاب ها و نشریات گوناگون از جمله کتاب جمعه ، مفید ، هنر و مردم ، کتاب و ماه ، گیله وا و گیلان نامه منتشر شده است . کتاب جشن ها و آیین های مردم گیلان از تالیفات او ست .