برنج صدری
یکی از مرغوب ترین، بهترین و اصیل ترین گونه های برنج،برنج صدری است که بیشتر در استان های گیلان، مازندران و گلستان کشت میشود.
این دسته از برنج های شمالی به خاطر خاصیت آروماتیک و عطری که دارند، خیلی خوب قد میکشند و از عطر و طعم بی نظیری برخوردار هستند و جایگاه و منزلت ویژه ای در سفره های ایرانی پیدا کرده اند.
برنج های صدری بسیار سبک و خوش هضم هستند و بعد از میل کردن به هیچ عنوان احساس سنگینی نخواهید داشت، از ویژگی های بارز این برنج این است که بعد از پخت تا چندین ساعت نرم می مانند.
انواع برنج صدری کدام است؟
برنج صدری به ۳ دسته تقسیم می شود:
برنج صدری دم سیاه، دم زرد و دم قرمز تقسیم می شود که در حال حاضر نوع دم زرد و دم قرمز آن به دلیل بهره برداری کمی که دارد نسبت به نوع دم سیاه آن کم تر کشت می شود.
تاریخچه برنج صدری
می گویند که برنج صدری در زمان حکومت ناصرالدین شاه به کشور وارد شده است، در آن زمان میرزا آقا خان نوری صادرات کشور را برعهده داشته است او افرادی را اجیر می کند تا تخم چغندر و برنج را از کشور های آسیای شرقی تهیه کنند تا آن ها را در شمال کشورمان کشت کند.
به روایت دیگری این برنج از هندوستان وارد ایران شده و لقب برنج صدر اعظمی را به آن داده اند، بعد از سال ها اعظم از نام آن کم شده و به برنج صدری معروف شده است.
ویژگی های ظاهری برنج صدری
برنج های صدری طول زیاد و عرض کم، ظاهری کشیده و رنگی استخوانی، جنس گچی و تقریبا سفت و سخت دارند، همینطور از نظر عطر، طعم و خاصیت پخت بسیارعالی می باشند.
ویژگی برنج صدری
از ویژگی های مهم و مختص به برنج ایرانی صدری می توان به قدرت پخت بالا، سبک بودن و نرم شدن بعد از پخت، قد کشیدن و ری بالا، خوش هضم بودن دانه های پخته شده آن اشاره کرد زیرا بعد از خوردن این برنج به هیچ عنوان احساس سنگینی نخواهید داشت.
همانطور که در بالاتر گفته ایم این برنج صدری پس از گذشت یک یا دو روز پس از پختن طعم و مزه خوب آن حفظ و همچنین نرمی و تازگی اولیه اش را حفظ می کند.
میزان پروتئین موجود در دانه ی برنج های صدری ۸% است که در مقایسه با سایر برنج ها بالاتر است، طول دانه ی خام برنج صدری ۷ میلی متر است که پس از پخت به ۱۳ میلی متر می رسد.
موارد مصرف برنج صدری
همانطور که گفته شد برنج ایرانی صدری یکی از مرغوب ترین برنج های ایران می باشد که به خاطر ظاهر و عطر و طعم بی نظیرش به برنج مجلسی معروف می باشد.
این نوع برنج مصرف خانگی دارد و برای مراسم ها و مهمانی ها بسیار طرفدار دارد، از نیم دانه و شکسته این برنج برای طبخ شیر برنج و شله زرد استفاده می کنند و به دلیل عطر و طعمش مواد غذایی پخته شده را بسیار خوش طعم می کند و به اصطلاح لعاب زیادی دارد.
همچنین از آرد این نوع برنج برای پخت انواع حلوا و فرنی و انواع نان برنجی و شیرینی های سنتی استفاده می شود.
نحوه کشت و زمان برداشت برنج صدری
برنج ایرانی صدری در شرایط مناسب ۲۴۰۰ کیلوگرم در هکتار می باشد و دوره رشد آن ۱۳۰ روز می باشد و در مقابل ورس مقاوم، هم چنین ریزش دانه ندارد.
برنج خوش پخت صدری از جمله برنج هایی است که فقط در کشت اول برداشت میشود و در طی مراحلی توسط کشاورزان که شامل آماده کردن بذر کشت دوم، فراهم کردن خزانه، آماده کردن شالیزار، پاشیدن بذر ها در خزانه، کاشت محصول (نشا) ، وجین کردن (از بین بردن علف های هرز) ، سم پاشی، کاشت می شود و در اواخر تیرماه زمان برداشت آن فرا می رسد.
نکاتی برای تشخیص برنج صدری اصل:
- یکی از راه های تشخیص برنج خوش عطر صدری باکیفیت، عطری است که از آن به مشام می رسد، برای تشخیص عطر آن مقداری برنج را بین دو کف دست بریزید ها کنید و آن را بو کنید.
- برنج کهنه سفت و سخت تر از برنج تازه است برای تشخیص آن مقداری برنج را زیر دندانتان بشکنید تا متوجه سفتی و سختی آن شوید، همچنین برنج کهنه رنگ تیره تری نسبت به برنج تازه دارد، برنج کهنه را نمی توان مدت زیادی نگه داشت چون ممکن است فاسد شود.
- هنگام خرید توجه کنید که اندازه ی دانه های آن یک دست باشد، مقداری از آن را در کف دستتان بریزید و و با دقت برنج ها را ببینید که در آن برنج شکسته، خرد شده و پوک وجود نداشته باشد.
- برنج صدری را در جایی به دور از جریان باد نگه داری کنید زیرا نسبت به باد بسیار حساس است و در اثر جریان باد می شکند و به برنج نیم دانه تبدیل می شود.
منبع: سایت گیلن