شیرینی نون پنجره ای
«شیرینی پنجرهای» یا «شیرینی نان پنجرهای» یکی از خوشمزهترین و قدیمیترین شیرینیهای خانگی ایرانی و جزو شیرینیهای استان گیلان در عید نوروز است که جنبه نوستالژیک به خصوص برای عید نوروز و سایر اعیاد و مراسم برای نسل ما دارد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آبگوشت های ایرانی را بخوانید. شیرینی نان پنجرهای را شما میتوانید از قنادی و شیرینی فروشی هم تهیه کنید، اما بد نیست آموزش شیرینی پنجرهای که اتفاقا خیلی هم ساده است را هم یاد بگیرد.درست کردن این شیرینی سنتی گیلان بسیار راحت است. برای خواندن طریقه درست کردن شیرینی نون پنجره ای خانگی و آشنایی با فوت و فنهای این شیرینی خوشمزه میتوانید به مقاله طرز تهیه نون پنجره ای مراجعه کنید.
مواد لازم:
- آرد نشاسته گندم: ¾ لیوان فرانسوی دستهدار (از آرد سفید یا نشاسته گل هم میتوانید استفاده کنید)
- آرد قنادی: ½ لیوان فرانسوی دستهدار
- آرد برنج: ½ لیوان فرانسوی دستهدار
- شیر: ½ لیوان فرانسوی دستهدار (هم دمای محیط باشد)
- گلاب: ۱ قاشق غذاخوری
- وانیل: ¼ قاشق چایخوری
- تخم مرغ: ۴ عدد
- روغن مایع: به مقدار لازم
- پودر هل: ۱ قاشق چایخوری
- زعفران دم کرده غلیظ: ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
مرحله اول: برای درست کردن شیرینی نان پنجرهای خانگی ابتدا باید شیر و آرد نشاسته را با هم مخلوط کنید. وقتی نشاسته کاملا در شیر حل و یکدست شد با همزن دستی خوب هم بزنید تا نشاسته در آرد گوله نشود.
مرحله دوم : سپس تخم مرغها و وانیل را اضافه کنید و کمی دیگر هم بزنید. همین که تخم مرغ در ترکیب با نشاسته و شیر یکدست شود کافی است. آرد قنادی را هم الک کنید و به این ترکیب اضافه کنید. زعفران و پودر هل را هم اضافه کنید و ترکیب را هم بزنید تا در نهایت به غلظت ماست برسد.
مرحله سوم : در یک ماهیتابه گود و عمیق یا یک قابلمه (هر دو نچسب باشند) به اندازهای روغن بریزید که شیرینی نان پنجرهای در آن غوطهور شود، به این ترتیب شیرینی نون پنجرهای روغن کمتری جذب میکند.
مرحله چهارم : وقتی روغن خوب داغ شد ابتدا قالب را در روغن داغ بزنید تا داغ شود (یک فوت و فن شیرینی نون پنجرهای این است که قالب شیرینی که میخواهیم با آن شیرینی را فرم بدهیم و معمولا به شکل گل یا ستاره و پروانه است باید گرم باشد. یادتان باشد اگر قالب سرد باشد مایه شیرینی نان پنجرهای به آن نمیچسبد و اگر خیلی هم داغ شود مایه شیرینی خمیر میشود پس فقط کافی است که قالب گرم شود، قالب تا دانه آخر شیرینی باید گرم باشد پس هر بار آن را در روغن بزنید تا گرم شود.)
سپس قالب را تا نیمه در مایه شیرینی نان پنجرهای بزنید و بلافاصله در روغن داغ بزنید. برای اینکه مایه شیرینی پنجرهای از قالب به راحتی جدا شود کمی آن را به طرفین وبالا حرکت در ماهیتابه یا قابلمه تکان بدهید.هر بار که میخواهید قالب را در مایه شیرینی نون پنچرهای فرو ببرید مایه را هم بزنید چون نشاسته زود تهنشین میشود. بعد از اینکه هر دو طرف شیرینی خانگی پنجرهای طلایی رنگ شد آن را روی دستمال آشپزخانه بگذارید تا روغن اضافی گرفته شود.
اگر احساس کردید روغن بعد از سرخ کردن چند شیرینی سوخته آن را عوض کنید. صبر کنید شیرینیها خنک شوند سپس روی آنها را با پودر قند و کمی هم پودر هل تزیین کنید.
منبع: مجله آشپزی زولبیا