برنج هاشمی

یوسف هاشمی ، کشاورزی که در گیلان سرسبز زندگی می کند، در سال 1364 متوجه چند خوشه برنج در شالیزارش شد . این خوشه ها، با دیگر خوشه های برنج متفاوت بودند. آنها بلندتر از خوشه های برنج بی نام بودند و ساقه باریک تری هم داشتند. برنج بی نام ، برنج پرمحصولی بود که که در آن سال ها، بسیار کشت می شد. برنج تپلی که انتهای آن ، گرد و قلمبه بود.

یوسف هاشمی ، این خوشه های ویژه و جذاب را جمع آوری کرد و تا سال بعد ، آنها را کنار گذاشت . سپس در آغاز فصل بهار، خزانه جداگانه ای برای آنها گرفت. آنها را نشا کرد و در فصل برداشت هم ، جداگانه و با احتیاط ، آنها را درو نمود.

او چندین سال این کار را انجام داد ؛ به طوری که در سال پنجم و ششم ( اواخر دهه 60 خورشیدی ) ، یک مشت خوشه ای که در ابتدا پیدا کرده بود، به بالای یک تُن رسید. یک تن جوی برنج اعلا ؛ ( یا “شلتوک” . به برنجی که هنوز سفید نشده و سبوس اش جدا نشده است ، شلتوک می گویند)

او این شلتوک ها را به شالی کوبی روستای چاپارخانه برد. مدیر کارخانه با دیدن برنج هاشمی  متوجه شد که با برنجی سر و کار دارد که با بقیه برنج هایی که کشاورزان دیگر می آورند، تفاوت دارد. از یوسف هاشمی پرسید که نام این برنج چیست؟ یوسف هاشمی پاسخ داد که نامی برای آن نگذاشته ام. مدیر شالی کوبی (مرحوم همتی ) ، نام آن را برنج هاشمی گذاشت .

و بدین گونه برنج هاشمی کشف شد. برنجی که در سال های بعد، در آشپزخانه بسیاری از بانوان ایرانی پخته شد و عطر و بوی معطر آن در خانه هایشان طنین انداز شد.

یوسف هاشمی ، متولد 1326 در روستای چاپارخانه است. روستایی در میانه بزرگراه آستانه اشرفیه و بندرآزاد انزلی . چاپارخانه ، از روستاهای بخش خُمام است که از زیرمجموعه های شهر رشت به شمار می آید.

یوسف هاشمی ، از ابتدا در روستای چاپارخانه زندگی کرده و هم اکنون نیز در این روستا زندگی می کند. اهل روستا می دانند که یکی از نابغه های برنج ایران در میان شان زندگی می کند ؛ ولی بسیاری از ایرانی ها ، هنوز این موضوع را نمی دانند. 

تفاوت برنج های هاشمی از نظر شکل ظاهری

برنج هاشمی گونه گرم ، ساقه کلفت تری دارد. در حالی که برنج هاشمی گونه سرد ، ساقه نازک تری داری دارد .

همین نازک تر بودن برنج هاشمی گونه سرد سبب می شود که کرم ساقه خوار ، به راحتی نتواند که به درون آن نفوذ کند. بنابراین مقدار سم یا آفت کش ای که برای مبارزه با آفتِ کرم ساقه خوار استفاده می شود ، کمتر خواهد بود و  این باعث سلامت بیشتر و ارگانیک تر بودن برنج هاشمی گونه سرد خواهد شد.

تفاوت برنج های هاشمی از نظر زمان برداشت

باید اشاره کرد که برنج هاشمی گونه سرد ، دیرتر از برنج هاشمی گونه گرم به برداشت می رسد؛ حدود یک هفته تا ده روز دیرتر ؛ به این معنی که اگر برنج هاشمی گونه سرد و برنج هاشمی گونه گرم ، در یک زمان کاشته بشوند ، برنج هاشمی گونه سرد ، حدود ده روز دیرتر خواهد رسید.

همین دیرتر رسیدن سبب استفاده بیشتر این برنج از آفتاب و غنی تر شدن آن ازنظر خوراکی می شود.

 

منبع: سایت جواهرگل

یک پاسخ ارائه کنید